Előző
Következő

Védőgázas volfrámelektródás ívhegesztés (TIG – GTAW)

A TIG (semleges védőgázas volfrámelektródás ívhegesztés), más néven GTAW (védőgázas volfrámelektródás ívhegesztés) nem fogyó szilárd volfrámelektródával történő hegesztési eljárás. Az elektródát, az ívet és az olvadt hegfürdő körüli területet semleges gázból képzett burok védi. Hozaganyag alkalmazása esetén az anyagot az olvadt hegfürdőhöz lehet hozzáadni.

TIG hegesztéssel kivételesen tiszta, magas minőségű hegesztési varratokat lehet létrehozni. Mivel salak egyáltalán nem keletkezik, ezért a hegesztett fémbe nem juthat salak, a kész varratokat pedig szinte egyáltalán nem kell tisztítani.

TIG módszerrel szinte bármilyen fémet lehet hegeszteni, az eljárás kézi és automatizált műveletekben is jól alkalmazható. Az TIG módszer az alumínium és a rozsdamentes acélötvözetek hegesztésében a legelterjedtebb, mivel ezeknél az anyagoknál a varrat minősége rendkívül fontos szempont. Az eljárás széles körben használatos az atomipar, a vegyipar, a repülőgépgyártás és az élelmiszeripar kiváló minőségű kötéseinek kialakítására.

x

x

Loading..