Az ESAB Digitális megoldásai optimalizálják a vágási és hegesztési munkálatokat

2019. Január 16.

Az ESAB bemutatta az ESAB Digitális megoldások platformját, hogy támogatást nyújtson a fémmegmunkálással és gyártással foglakozó szakembereknek a nyomon követhetőség, a dokumentáció, a készletgazdálkodás, a termelékenység és a minőség javításában.

Az ESAB digitális megoldások, beleértve az ESAB WeldCloud és az ESAB CutCloud termékekete is, digitális ökoszisztémákat csatlakoztatnak a kézi/robotizált/automatizált hegesztéshez és az automatizált vágáshoz. Az Euroblech kiállításon az ESAB bemutatja az új architektúrát, amely a Microsoft Azure IoT rendszert fogja futtatni, és a PTC ThingWorx® ipari innovációs platformját fogja használni.

"Együttműködtünk a Microsoft-tal, mert az Azure olyan megbízható és biztonságos architektúrát biztosít, amely egy digitálisan csatlakoztatott rendszertől közvetlenül a felhőbe küldi az adatokat," mondja Mike Pantaleano, az ESAB Adatvezérelt előnyök/digitális megoldások üzletágának elnökhelyettese. "Kiküszöbölve a helyszínen lévő szerver vagy a nagyméretű IT infrastruktúra szükségességét, különösen a műhelyeknek és a kisebb vállalkozásoknak segít kihasználni az adatkezelés előnyeit. A ThingWorx platformot használó referencia architektúránk szintén lehetővé teszi a helyszíni és a hibrid (helyszíni/felhőalapú) konfigurációkat, így az ESAB mindenféle cégmérethez képes csatlakoztatott megoldásokat konfigurálni és méretezni."

"A megfelelő digitális megoldás lehetővé teszi, hogy az ügyfelek az üzleti tevékenységük fejlesztésére koncentrálhassanak," mondja Pantaleano. Azon cégek számára, mondja Pantaleano, amelyek nem rendelkeznek IoT-engedélyezett áramforrással, az ESAB WeldCloud univerzális csatlakozó gyakorlatilag bármilyen hegesztő áramforrással működik. Adatokat küld az az ESAB WeldCloud-nak, ideértve az ív égési időt, a hegesztési paramétereket és az ívgyújtás/leállítás információit.

Az ESAB WeldCloud új funkciója lehetővé teszi, hogy a üzemvezetők egyetlen kattintással megnézhessék a fejlett kezelőfelületeket. Például egy műveletvezető a következő adatokat tekintheti meg egy hegesztőgép-flotta esetén: teljes ívégési idő, hegesztésenkénti átlagos ívégési idő, hegesztési műszakok száma, a felhasznált huzal teljes tömege, az egyes állomásokon használt huzal mennyisége és a műszakonkénti átlagos géphibák száma. A vezető könnyen megtekintheti a hegesztési műveletekre vonatkozó statisztikákat, beazonosíthatja az elvárt teljesítményjellemzőket, és megpróbálhatja megismételni azokat.

Az IMTS-en az ESAB a digitális megoldásokhoz tartozó egyéb termékeit is bemutatja, többek között a WeldQAS-t, egy valós idejű varratminőség elemző terméket. Az ESAB WeldCloudhoz való csatlakoztathatóság révén, a WeldQAS biztosítja a mérnökök és a minőségbiztosítási szakemberek által megkívánt részletes információkat. Amíg a legtöbb hegesztési adatokat rögzítő rendszer csak 1 Hz-es adatrögzítésre képes, a WeldQAS 23 kHz-es (234 kHz csaphegesztés esetén) adatrögzítési sebességgel dolgozik. A mért paraméterek és a referenciagörbék összehasonlításával a rendszer minden hegesztési varrathoz kiszámítja a minőségi jellemzőket, és rendellenesség esetén azonnal figyelmeztet. Az észlelt hibák közé tartozhat a gyenge ívgyújtás, a porozitás, az átégés, a ívhossz (túl hosszú vagy rövid) és az ív megszakadása.

Egy egyensúlyi állapot megállapítása

Formális adatelemző programok nélkül a hegesztési és vágási műveletek a termékek ajánlatánál túlbecsülik a berendezések kihasználtságát és alulbecslik a tényleges ívégési idõt.

"Ha nem lehet megmérni, akkor nem lehet javítani. Egyes hegesztési műveleteknél azt gondolják, hogy a teljes berendezést tekintve a hatékonyságuk 30-40 százalékos, de valójában csak a tízes értékek középső tartományában találhatók,"mondja Pantaleano. "Az ESAB digitális megoldások részét képező alkalmazások és kezelőfelületek lehetővé teszik, hogy az ügyfelek egy pillanat alatt értékeljék jelenlegi helyzetüket, és kezdjék el meghatározni az alapadatokat. Miután meghatározták, hogy mi is az "egyensúlyi állapotuk", akkor be tudják azonosítani a fejlesztésre szoruló területeket."

Például a nem a termelésre fordított idő magában foglalhatja egy nem megfelelően előkészített leélezés korrigálását, vagy a fröcskölés miatti hegesztés utáni varrat tisztítást. Mivel az ESAB CutCloud az automatizált vágórendszerekről is naplózza az adatokat, ezáltal lehetővé teszi, hogy az ügyfelek betekinthessenek a gyártási folyamat fő szempontjaiba.

"Amikor a gyártók dokumentálhatják a tevékenységeket és a kapcsolódó költségeket, akkor indokoltnak látják az olyan megoldásokba való befektetést, mint például leélezés automatizált plazmaívvel vagy egy prémium elektróda, amely csökkenti a csiszolási időt" - mondja Pantaleano.

A szélerőművek, tengeri szerkezetek, nyomástartó edények és egyéb felhasználási területek által igényelt dokumentálás és nyomon követhetőség egy mások olyan terület, ahol az ESAB digitális megoldásai segítenek. Az a rengeteg idő, amely egy egyszerű dokumentációhoz szükséges papírhalom elkészítéséhez kell, szintén egy példa a nem termeléssel töltött időre, és hibákra ad lehetőséget. Ehelyett ezt a tevékenységet egy egyszerű kezelői munkafolyamatban el lehet végezni olyan egyszerűen, mint egy vonalkód leolvasása. Az ESAB új WeldCloud leolvasó alkalmazása lehetővé teszi, hogy az ügyfelek egy okostelefon használatával leolvassák az alkatrészeket és a hozzájuk tartozó paramétereket, például a kezelőt, a hegesztő vagy vágógépet és a fogyóeszközöket. Ez az információ a hegesztési munkamenet adatainak részeként központilag rögzítésre kerül.

"A menedzserek kikereshetnek egy gyártást a cikkszám szerint, és pár kattintással könnyen megtudhatják, ki dolgozott egy adott alkatrészen," - mondja Pantaleano. "A legnagyobb termelékenység-növekedések némelyike nem a gyorsabb hegesztésből vagy vágásból származik, hanem az adatok erejéből azáltal, hogy intelligens döntéseket hozunk."

Az ESAB egy elismert piacvezető a hegesztési és vágási technológiák piacán. A hagyományos hegesztési és vágási eljárásoktól kezdve a forradalmian új gépesített vágási és automatizált technológiákig, az ESAB hegesztési fogyóeszközök, berendezések és tartozékok megoldást jelentenek az ügyfelek számára szerte a világon.

ESAB WeldCloud kezelőfelület

Az ESAB WeldCloud kezelőfelületei kiváló áttekintést biztosítanak, amely lehetővé teszi, hogy a vezetők egy pillantással felmérjék a hegesztő rendszerük egészségét.

x

x

Loading..